De första dagarna

Hejsan!

Nu är det min tredje dag på Irland och jag har hunnit landa lite. Jag har inget internet där jag bor, så om ni inte hör något av mig på några dagar är det inte för att jag har dött utan bara helt enkelt för att det är rätt fullt upp på jobbet så jag inte har någon tid att sitta med mobilen. Jag (eller ja, pappa som är snäll och alltid fixar saker åt mig när något inte funkar eller så) jobbar på att kolla upp hur det funkar att beställa ett nytt simkort från Telenor hit till Irland, eftersom de har ett abonnemang där man både ringer, smsar och surfar gratis i hela EU.

I torsdags bar det iväg från Göteborg tidigt på morgonen för att först flyga till Kastrup och efter att ha väntat där i två timmar flyga vidare till Dublin. Från Dublins flygplats går det bussar direkt till Galway, som tar ca två och en halv timme. Så lite lagomt förvirrat letade jag reda på en turistbuss som det stod Galway på stort över hela sidan. Förmodligen var det inte den billigaste, men jag är mest bara glad över att jag inte hamnade på helt fel ände av ön.

Väl i Galway kom min chef Mary som äger föregtaget och hämtade mig och så åkte vi de ca 40 minuterna det tar upp till Cong. Eftersom arbetsdagen inte riktigt var slut än började vi med att åka till stallet och hälsa på de andra som jobbar där. Sen fick jag skjuts till huset som jag delar med Fiona som är personalchef och har jobbat här i flera år och Victoria, en fransk student som har varit här i två månader och ska stanna en månad till för någon typ av praktik eller liknande för hennes skola. På kvällen var jag väldigt trött efter en lång dag, men tjejerna skulle ut och äta på deras favoritpub i byn eftersom Anais och Maurie, två andra franska tjejer som har varit här i sommar, slutar jobba och åker hem idag, så jag följde med och det var riktigt trevligt även om jag nästan somnade över efterrätten.

Igår var det sen dags för den första arbetsdagen och vi börjar jobba ungefär åtta varje morgon. Först är det morgonfodring, rykta hästar och mocka på schemat. När det är klart har Mark, som är manager, ett möte tillsammans med alla anstälda där han går igenom dagens schema och vilka som ska ta vilka ridturer samt hålla i de andra aktivitererna de har på centret. Eftersom det var min första dag höll ja mest till i stallet och hjälpte till att sadla och tränsa hästarna inför de olika ridturerna. När vi hade en stund över fick jag hoppa upp och rida på Guniess, en Irish Cob, som är en av de snällaste hästarna de har, och rida en liten lektion för Fiona så hon kunde kolla av hur mycket jag kan och så. Mot slutet fick vi hoppa några språng med och både jag och Guiness tyckte det var väldigt roligt. Eftersom har är så snäll och lättriden får han mest gå på turer med nybörjare.

Under dagen fick jag också följa med en annan anställd, Helen, när hon skulle ta med ett par ut på en tur med häst och vagn bakom Bramble som är en Irish Draught som är uppfödd av Marys familj. Tanken är att jag ska följa med så mycket jag kan tillsammans med de andra på turer nu i början så jag både lär mig hur allt fungerar och hur de olika ridvägarna går så jag inte behöver rida vilse. Trots det lär jag vara ruskigt nervös första gången jag ska ut själv eftersom min inte-gå-vilse-historik inte är i närheten av fläckfri. 

Idag är jag ledig och efter en lång och välbehövlig sovmorgon efter alla intryck tidigare gav jag mig ut på en promenad runt byn och slottet och såg mig omkring och tog lite bilder. Det är verkligen jättemysigt och fint här. Det som slagit mig absolut mest är hur väldigt Irländskt det är överallt! Ni vet hur man tänker sig att det är stenmurar och fårhagar och hästar överallt? Det är verkligen så ÖVERALLT! Annars brukar jag tycka att det där stereotypiska för ett visst land bara finns i liten skala på vissa speciella ställen. Men av det jag kunde se från motorvägen till Galway och sedan under bilturen till Cong så är det verkligen typsikt Irländskt precis överallt, vilket jag tycker är så häftigt!

Det här är Ashfoord Castle, ett gammalt slott som nu är ombyggt till femstjärnigt hotell. Ashfoord Equestrian Centre, där jag jobbar, är ett eget företag men jobbar väldigt tätt med hotellet eftersom de flesta kunderna i stallet bor på hotellet och stallet ligger på marken som tillhör slottet. 
 
Såhär ser det ut runt omkring slottet och där är i sån här natur jag kommer jobba och ha ridturer med turister!
 
Runt hela byn Cong går det ett vattendrag, så byn är mer eller mindre än ö, även om den sprider ut sig runt om på de andra stränderna med åt vissa håll. Så vyer som den här och ankdammar finns lite överallt.
 
De flesta husen i centrum av Cong är gamla och ser ut ungefär som det här. Det är så himla mysigt och även om byn är pytteliten känner jag än så länge att jag skulle kunna promenera omkring här hur länge som helst och titta på hus och saker utan att tröttna!
 
Nu har jag utnyttjat min dataroaming tillräckligt känner jag! Hej svindyr mobilräkning nästa månad! Så jag avslutar här, någon gång i framtiden tänkte jag att jag ska fota både stallet och huset där jag bor, men det får vänta till någon annan dag. Imorgon jobbar jag igen och kommer göra det fem dagar i sträck och sen efter det ha två dagar ledigt. Mer än så vet jag inte hur mitt schema ser ut än så länge. 
 
Kram!